top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıburak tatar

Kolposkopi nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır?

Kolposkopi, rahmin vajinaya uzanan alt kısmı olan rahim ağzını incelemek için kullanılan bir prosedürdür. Rahim ağzı kanserinin ve rahim ağzını etkileyen diğer durumların erken teşhisi ve teşhisinde değerli bir araçtır.

Kolposkopi sırasında, kadın hastalıkları uzmanı rahim ağzını büyütmek ve aydınlatmak için kolposkop adı verilen özel bir mikroskop kullanır. Hekim ayrıca rahim ağzına anormal bölgelerin vurgulanmasına yardımcı olabilecek solüsyonlar uygulayabilir. Tanı koymak için prosedür sırasında bir biyopsi veya küçük bir doku örneği alınabilir.

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzındaki hücreleri etkileyen ve erken evrelerinde tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilen bir kanser türüdür. Pap testleri gibi düzenli taramalar, servikste kanser varlığına işaret edebilecek anormal hücrelerin saptanmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, Pap testinin sonuçları anormalse veya rahim ağzı kanseri için başka risk faktörleri varsa kolposkopi önerilebilir.

Kolposkopi ayrıca genital siğiller, enfeksiyonlar ve serviks hücrelerinde prekanseröz değişiklikler gibi serviksin diğer durumlarını teşhis etmek ve tedavi etmek için de kullanılabilir.

Genel olarak kolposkopi, rahim ağzı kanserinin ve rahim ağzının diğer durumlarının erken teşhisi ve yönetiminde önemli bir araçtır. Mümkün olan en iyi sonucu elde etmek için kadınların düzenli taramalardan geçmesi ve hekiminin tavsiyelerine uyması önemlidir.
3.102 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

LEEP Nedir?

LEEP, Loop Electrosurgical Excision Procedure'nin kısaltmasıdır. Bu prosedür, serviks (rahim ağzı) kanseri öncül lezyonlarını veya diğer...

Comments


bottom of page